Азійський кеклик (Alectoris chukar)
Азійський кеклик, або азійська кам’яна куріпка (лат. Alectoris chukar), — вид птахів родини фазанових, поширений переважно в гірських районах Євразії. Птах добре пристосований до життя у кам’янистих та посушливих ландшафтах і відомий своєю витривалістю та характерним голосом.
Зовнішній вигляд
За розмірами азійський кеклик трохи більший за галку. Довжина тіла становить близько 35 см, маса — від 350 до 800 г, розмах крил — 47–52 см. Оперення переважно сірого кольору. Від лоба через очі та навколо передньої частини шиї проходить чітка чорна смуга. Дзьоб, кільце навколо очей і ноги яскраво-червоні. Самки відрізняються від самців меншими розмірами та відсутністю шпор.
Поширення
Вид поширений у гірських масивах від Балканського півострова на заході до Китаю та Гімалаїв на сході. Населяє кам’янисті схили, напівпустелі, пустелі та узлісся лісів на висотах до 4600 м над рівнем моря. Азійський кеклик був успішно інтродукований у США, Нову Зеландію, на Гавайські острови та до Південної Африки.
Поведінка та спосіб життя
Азійський кеклик веде переважно наземний спосіб життя, добре бігає по кам’янистому рельєфу та літає на короткі відстані. Голос птаха гучний, поступово прискорюється і нагадує квохтання «кок, кок, кок, кок-кок-кок», що дозволяє легко впізнати його в природних умовах.
Ареал проживання Австралійського кекліка 