Бурий вухатий фазан – великий наземний птах із характерними «вухами» з подовжених білих пір’їн на горлі та в області вух. Основний тон оперення коричневий із синювато-чорним відливом на спині, плечах і покривних перах крил; низ тулуба має сіруватий відтінок. У самця голова блискучо-чорна, у самки – світло-коричнева. Хвіст широкий, складається з 22 сірувато-білих рульових пер з темно-коричневими, місцями пурпурно-голубими кінчиками. Дзьоб масивний: біля основи жовтуватий, до вершини червонуватий. Ноги червоні, у самця зі шпорами; у самки шпор немає. Довжина самця близько 100 см, хвіст ~54 см; самка менша.
Ареал та середовище існування
Історичний ареал охоплює захід Китаю та Внутрішню Монголію. Вид мешкає у низькорослих лісах і чагарникових заростях із галявинами та струмками на скелястих горах, зокрема в районах залишків Великого Китайського муру західніше й північніше Пекіна. У минулому траплявся від південного сходу Внутрішньої Монголії до центральних районів провінції Шаньсі. Надає перевагу ділянкам із поєднанням розрідженого пологу дерев та густого підліску.
Статус та охорона
Через освоєння середовища бурий вухатий фазан став дуже рідкісним видом. Формально охороняється в Китаї. Локальні популяції вразливі до фрагментації середовища, турбування людиною та браконьєрства.